Search
Close this search box.

Partners

ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.

Άλκων μελετητική λογότυπο

Η Εταιρεία «ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.» είναι Εταιρεία Συμβούλων Μηχανικών, η οποία ιδρύθηκε το 1994 και αποτελεί τη συνέχεια και εξέλιξη του Γραφείου Μελετών και Επιβλέψεων Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων «Κ. ΚΩΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», το οποίο ιδρύθηκε το 1975 από τον Διπλ. Μηχανολόγο – Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Ε.Μ.Π. κ. Κωνσταντίνο Κωτσόγιαννη.

Η εταιρεία ανέπτυξε και αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα στον Ενεργειακό & Βιοκλιματικό Σχεδιασμό Κτιρίων και Υπαιθρίων Χώρων, στις Μελέτες Εξοικονόμησης Ενέργειας-Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, στην διαχείριση ΑΠΕ & Ενεργειακών Συστημάτων και στον Ενεργειακό Σχεδιασμό Η/Μ Εγκαταστάσεων ενώ αναπτύσσει και σημαντική δραστηριότητα στον περιβαλλοντικό τομέα συντονίζοντας το Ευρωπαϊκό έργο NanoExplore στο οποίο συμμετέχουν συνολικά έξι (6) χώρες και περιλαμβάνει παρακολούθηση των επιπέδων νανοσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και καμπάνιες βιοπαρακολούθησης εργαζομένων που δυνητικά εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα τεχνητών νανοσωματιδίων (Engineered NanoMaterials ENMs) στον εργασιακό τους χώρο.

Η ΑΛΚΩΝ έχει εκπονήσει πληθώρα έργων για Δήμους, Περιφέρειες, Νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις, με αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση και βελτιστοποίηση. Επίσης, έχει συντονίσει και επιβλέψει την υλοποίηση σημαντικού αριθμού έργων στον Ενεργειακό Τομέα. Η Εταιρεία διαθέτει εξειδικευμένους Μηχανολόγους Μηχανικούς, Πολιτικούς Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες, Οικονομολόγους και Περιβαλλοντολόγους με κατάρτιση υψηλού επιπέδου και σημαντική εμπειρία σε θέματα παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές και ΑΠΕ, εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων και γενικότερα σε έργα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Στα πλαίσια αυτά η Εταιρεία έχει συνεργασθεί με Υπουργεία (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας), Ινστιτούτα (ΚΑΠΕ), πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Ροδόπης, Έβρου), Περιφέρειες (Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Ηπείρου), Δήμους (ενδεικτικά: Μεταμόρφωσης, Βριλησσίων, Καισαριανής, Αγ. Δημητρίου, Δάφνης-Υμηττού, Παλλήνης, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Νέας Σμύρνης, Σπάτων-Αρτέμιδος, Μεταμόρφωσης, κ.λπ.), Αναπτυξιακές Εταιρείες (Μαραθώνιος Α.Ε., Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΕΠΑ Αττικής, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» ΕΕΣ, Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», Νοσηλευτική Μονάδα Άργους, Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου), βιομηχανικές εγκαταστάσεις (Coca-Cola, E.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. κλπ.).

Ενδεικτικά παρατίθενται στη συνέχεια αντιπροσωπευτικά έργα:

  1. Διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων και σύνταξη φακέλων για την ένταξη προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών και δημοτικών κτιρίων στο Ε.Π. ΑΤΤΙΚΗ (ΑΤΤ088), (Δήμοι)
  2. Ενεργειακές αναβαθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, (Δήμοι)
  3. Παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του έργου «Αποτύπωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοσίων κτιρίων για την επιτάχυνση της ενεργοποίησης της επενδυτικής προτεραιότητας 4C του ΕΠ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την περίοδο 2014-2020.
  4. Εκπόνηση Ενεργειακών Μελετών, Σύνταξη Ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης, Σχεδίων Υλοποίησης και Φακέλων. Περιλαμβάνει:
    • Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης υφισταμένων κτιρίων
    • Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δρόμους (Δημοτικός φωτισμός), πλατείες και πάρκα
    • Πιλοτικές παρεμβάσεις στις αστικές μεταφορές
    • Παρεμβάσεις σε λοιπές τεχνικές αστικές (δημοτικές) υποδομές.
    • Δράσεις διάδοσης, δικτύωσης και ενημέρωσης.

Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

LACAE UOA λογότυπο

Το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος (http://lacae.geol.uoa.gr/en/home-page) ανήκει στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και αποτελεί την επέκταση του ιστορικού Εργαστηρίου Κλιματολογίας που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το Eργαστήριο ειδικεύεται στην έρευνα για την κλιματική μεταβλητότητα και την κλιματική αλλαγή, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, την αποτίμηση της ανθρώπινης θερμικής άνεσης με χρήση βιοκλιματικών μοντέλων, τον αστικό σχεδιασμό από βιομετεωρολογικής πλευράς και τη διερεύνηση των αιτίων και διεργασιών που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κύματα καύσωνα, ξηρασία, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι κ.λ.π.). Η έρευνα για την κλιματική αλλαγή επικεντρώνεται στη μελέτη των τάσεων του κλίματος στο παρόν και στο μέλλον, στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, καθώς και στα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ή/και μετριασμού των επιπτώσεων αυτής. Επίσης, το Εργαστήριο διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για μετρήσεις μετεωρολογικών παραμέτρων, υπεριώδους ακτινοβολίας και ποιότητας του αέρα.

Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών

Ακαδημία Αθηνών λογότυπο

Το Κέντρο ιδρύθηκε δυνάμει του Νόμου 624/1977 (ΦΕΚ Α΄ 174/1977) κατόπιν αποφάσεως της Ολομελείας της Ακαδημίας Αθηνών. Επόπτης του Κέντρου είναι ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός και το προσωπικό του αποτελείται από 7 μόνιμους ερευνητές και περίπου 7-10 εξωτερικούς συνεργάτες και φοιτητές. Οι σκοποί του Κέντρου είναι:

  • Η έρευνα των κλιματικών κυμάνσεων οιασδήποτε χρονικής περιόδου.
  • H συστηματική μελέτη των παρατηρήσεων των αναφερομένων εις τα ανώτερα στρώματα της ατμοσφαίρας.
  • H συγκέντρωση και επεξεργασία των παρατηρήσεων των σχετικών προς τη ρύπανση της ατμοσφαίρας.

Το Κέντρο έχει αναπτύξει συνεργασίες με αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού όπως: University of Giessen–Γερμανία, University of Oslo-Νορβηγία, University of Toulouse-Γαλλία, Ερευνητικό Κέντρο Juelich-Γερμανία, Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών JRC Ispra-Ιταλία, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Κύπρου, Laboratoirede Meteorologie Dynamique-Paris, Laboratoire Universitaire des Systemes Atmospheriques-Paris, NOAA EarthSystem Research Laboratory, Chemical Sciences Division, CO, Η.Π.Α.

Το Κέντρο έχει αναπτύξει επίσης συνεργασίες με Ελληνικά Ιδρύματα όπως: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Υπουργείο Περιβάλλοντος, και άλλα.

Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών το Κέντρο συμμετέχει σε Διεθνή και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Τα αποτελέσματα των ερευνών του Κέντρου δημοσιεύονται σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, στη σειρά Δημοσιευμάτων του Κέντρου και σε Επιστημονικά Συνέδρια.

Για την ομαλή και αποτελεσματική διαχείριση του έργου έχουν προσδιοριστεί οι παρακάτω διακριτοί ρόλοι με τη συμμετοχή μελών από όλους τους εταίρους του έργου: 

  • Συντονίστρια του Έργου και εκπρόσωπος του φορέα «ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.»:  Δρ. Αθηνά Πρόγιου, η οποία εκπροσωπεί το έργο και την σύμπραξη των φορέων, έχει την ευθύνη της επικοινωνίας με την ΓΓΕΚ, επιβλέπει την εξέλιξη της σύμπραξης, εξασφαλίζει τη διαφάνεια του προγράμματος και αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνολική διαχείριση του έργου.
  • Επιστημονικός υπεύθυνος έργου και εκπρόσωπος του φορέα «Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών»: Καθ. Παναγιώτης Νάστος, ο οποίος έχει την ευθύνη για το συντονισμό και την επίβλεψη του έργου από επιστημονικής και τεχνικής πλευράς, την αρτιότητα της υλοποίησης του ερευνητικού σχεδίου και την τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων.
  • Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας και εκπρόσωπος του φορέα «Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών»: Σταύρος Σολωμός.
  • Τεχνικοί Συνεργάτες, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκτέλεση των ενεργειών σύμφωνα με τις οδηγίες διαχείρισης του έργου.

Βιογραφικά

Αθηνά Πρόγιου

Αθηνά Πρόγιου

ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ
Συντονίστρια έργου

Παναγιώτης Νάστος

Παναγιώτης Νάστος

ΕΚΠΑ
Επιστημονικός Υπεύθυνος έργου